خبرگزاری خانهملت- گروه اجتماعی؛ شورا یکی از ارکان نظام است که موظف به انتخاب شهردار، تصویب بودجه و نظارت بر عملکرد شهرداریها و مدیریت شهر است، اولین دوره انتخابات سراسری شوراهای اسلامی کشور ۷ اسفند ماه سال 77 برگزار شد که به دنبال آن حدود ۲۰۰ هزار نفر از منتخبین مردم جهت اداره امور شهرها و روستاهای کشور به عنوان عضو شورای اسلامی شهر یا روستا برگزیده شدند.
شوراها تاکنون چهار دوره چهار ساله را پشت سر گذاشتهاند و حال که در آستانه انتخابات پنجمین دوره شوراها هستیم، مسائل سیاسی، مشکلات مالی، وابستگی بسیار شوراها به شهرداری و ورود افراد از گروههای مختلف به شوراها سبب شده تا اظهار نظرهای متفاوتی پیرامون تشکیل شورای پنجم مطرح شود.
قانون شوراها در آخرین ماههای کاری مجلس نهم اصلاحات اساسی داشت، کاهش تعداد اعضای شورای شهر و روستا اما مهمترین تغییری است که در شورای پنجم تحقق پیدا خواهد کرد، در این شرایط نمایندگان مجلس دهم بر تخصصگرایی و انتخاب افراد با تجربه برای عضویت در شوراهای شهر و روستا تاکید دارند.
مطهری: جلوگیری از تراکم فروشی و اجرای کامل طرح تفصیلی اولویت شورای پنجم باشد
علی مطهری نائب ریس مجلس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در خصوص مهمترین اولویتهای شورای پنجم شهر تهران، گفت: جلوگیری از تراکم فروشی مهمترین مسئله است زیرا آسیب هایی را متوجه تهران کرده و رفاه پایتخت نشینان را تحت تاثیر قرار داده است، به نظر میرسد این مسئله که متاسفانه هنوز ادامه دارد، از مسائل مهمی است که باید به آن پرداخته شود.
![]() |
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه طرح تفصیلی تهران به درستی اجرا نمیشود، افزود: بناهای بلندمرتبه در فضاهای کم ظرفیت جانمایی شدهاند، به نوعی که این ساختمانهای چندین طبقه در فضاهای کوچک شهر معضلاتی چون ترافیک، محدودیت در آبرسانی و ... ایجاد کرده بنابراین مهمترین معضل شهر تراکم فروشی است.
اعضای شورای شهر را باید متخصصان شهری، فرهنگی و معماری تشکیل دهند
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در رابطه با ترکیب اعضای شورای شهر پنجم، تصریح کرد: به دنبال تغییر و تحولات صورت گرفته در شورای پنجم، اعضای شورای شهر را باید متخصصان شهری، فرهنگی و معماری تشکیل دهند.
جلالی: شوراها در چهار دوره گذشته رنگ و بوی سیاسی گرفتند/ افزایش تعداد اعضای شورا به کارآمدی نینجامید
کاظم جلالی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت، در خصوص عملکرد چهار دوره فعالیت شوراهای اسلامی شهر و روستا و مهمترین اولویت شورای پنجم، گفت: شوراهای اسلامی شهر و روستا باید به سمت تخصصی شدن پیش روند، متاسفانه شوراها در چهار دوره گذشته رنگ و بوی سیاسی گرفتند و حتی در شهرهای بزرگ چهرههایی انتخاب شدند که سنخیتی با کار شهرداری و امور مربوط به مبلمان شهری نداشتند.
![]() |
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه موج تخصص گرایی باید در این عرصه به جریان افتد، تصریح کرد: متخصصان باید در این عرصه ورود جدی داشته زیرا وجود آنان در حوزه شهرسازی، عمران و معماری برای مدیریت شهری و پارلمان محلی ضروری است.
شهرت نباید دلیل انتخاب افراد برای عضویت در شورای شهر باشد
وی با بیان اینکه توجه به موضوعات مذکور در جریان لیستبندیها باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: گروههای مختلف ضمن ارائه لیستهایی انتخاباتی باید به جای توجه به مسائل سیاسی به تخصص ها توجه کنند، البته اطلاعرسانی به مردم نیز لازم است.
جلالی با بیان اینکه مردم در تعیین سرنوشت خود باید دقت کافی داشته باشند، تصریح کرد: هرچند برخی افراد در رشتههای خاصی مشهور هستند اما شهرت نباید دلیل انتخاب افراد به عنوان اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا باشد.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در خصوص کاهش تعداد اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا برای شورای پنجم، گفت: در دورهای تعداد اعضای شوراهای اسلامی شهر افزایش یافت اما متاسفانه این افزایش تعداد به کارآمدی مدیریت شهری نینجامید بلکه موجب افزایش تفرق شد.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: شوراها بر خلاف مجلس بخشی از کار اداره شهر را بر عهده دارند بنابراین بهتر است به قانون تمکین کرده و به مسائل حاشیهای نپردازند، همین تعداد قانونی مشخص باید متخصص بوده و مسائل شهری را درک کنند، چراکه مسائل حاشیهای باید از شوراها فاصله داشته باشد.
عارف: تاکید بر ترکیب غیرسیاسی شوراهای پنجم شهر و روستا/کاندیدای شوراها باید متخصص مسائل شهری باشند
محمدرضا عارف رئیس مجمع نمایندگان استان تهران در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت درخصوص مهمترین تغییراتی که باید در پنجمین دوره از فعالیت شوراهای شهر و روستا رخ دهد، گفت: شوراها پارلمان محلی تلقی میشوند که وظیفه آنها پیگیری مسائل محل، شهر، شهرستان و روستاها است بر این اساس جهتگیری اصلی آنها نباید سیاسی باشد، این همان اصلی است که برای پنجمین دوره از شوراهای اسلامی شهر و روستا دنبال خواهیم کرد.
![]() |
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: چهرههای برجسته کارشناس و فنی، کسانی که با خدمات شهری و مدیریت شهری آشنایی داشته و به مشکلات شهر واقف هستند باید کاندیدای انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا شوند و چهرههایی که به دنبال فعالیتهای سیاسی هستند باید از حضور در شوراها امتناع ورزند.
ارائه لیست منتخبان شورای پنجم شهر با تاکید بر شاخص های کیفی و نه سیاسی
وی با بیان اینکه جهتگیری مذکور را در ارائه لیست مورد نظر قرار خواهیم داد، افزود: کاندیدای موردنظر ما بر اساس شاخصهای کیفی معرفی می شوند که در این شاخصها جهتگیری اصلی و تاکید بر تخصص است، البته در عین حال بر ملاحظات اجتماعی نیز توجه خواهیم کرد.
رئیس مجمع نمایندگان استان تهران در مجلس شورای اسلامی معتقد است: در تهران اولویت مسائل اجتماعی و فرهنگی بیش از سایر موضوعات است بنابراین افرادی باید کاندیدای پنجمین دوره از شوراهای اسلامی شهر تهران شوند که بتوانند مسائل در این حوزه ها را پیگیری کنند.
کولیوند: اجرای طرح تفصیلی تهران مهمترین اولویت شورای پنجم/بسترسازی شورای تهران مانع اصلی سیاسیکاری شهرداری
محمدجواد کولیوند رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت در خصوص اولویتهای شورای شهر تهران در دوره پنجم، گفت: شورای شهر پنجم باید اجرای طرح جامع و تفصیلی شهر تهران را در دستور کار خود قرار دهد تا ضمن ساماندهی وضعیت بهم ریخته پایتخت، مشکلات ساخت و سازها مرتفع شود.
![]() |
نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: شورای شهر پنجم باید بستر ارائه خدمات با کیفیت از سوی شهرداری تهران را فراهم سازد تا در این فضا شهرداری به جای پرداختن به مسائل سیاسی، ارائه خدمت کند.
وی با تاکید بر انتخاب افراد متخصص و با تجربه برای پنجمین دوره از شورای اسلامی شهر، گفت: همواره در هر مقطعی از فعالیت شوراها، با بروز مسائل و مصادیق مختلف چون خلاء قانون، عدم توان برخورد با حوادث و موضوعات دیگر، شوراهای اسلامی شهر و روستا مورد انتقاد قرار میگیرد، هرچند نقص قوانین شوراها را رد نمیکنیم و اصلاح آن را در دستور کار قرار دادهایم اما مشکلات اصلی با ارائه لایحه واحد انتخابات حل میشود.
رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: ارائه لایحه واحد انتخابات از سوی دولت به مجلس، می تواند شرایط انتخابات شوراها را تسهیل و شفاف سازد، در این صورت نمایندگان نیز قادر به اصلاح قوانین و قواعد مربوطه خواهند بود.
مافی: شورای پنجم باید متشکل از متخصصان مدیریت شهری باشد/نظارت شهروندان بر فرایند تصویب و اجرای قوانین شهری فراهم شود
پروانه مافی نایب رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت در خصوص ترکیب اعضا و اولویتهای شورای شهر پنجم، گفت: شورای پنجم باید متشکل از اعضای متخصص مدیریت شهری با تجربه کافی باشد، علاوه بر این به نظر میرسد نخبگانی که در این عرصه نمود داشتند بعد انتخابات به عنوان مشاور به اعضا کمک کنند تا شرایط رفع مشکلات شهری به خصوص کلانشهر تهران تسهیل شود.
![]() |
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی در توضیح اولویتهای شورای شهر پنجم، تصریح کرد: تقویت ارتباط بین نخبگان مدیریت شهری و اعضای شوراهای شهر و روستا و ارتباط بین اعضای شورای پنجم و نمایندگان مجلس شورای اسلامی به خصوص اعضای شورای پنجم شهر تهران با نمایندگان پایتخت به جهت وجود مشکلات عدیده کلانشهر تهران ضروری است.
وی با بیان اینکه توسعه کمربند سبز کلانشهرها هم باید در اولویت کاری شورای شهر پنجم قرار گیرد، تصریح کرد: توسعه کمربند سبز کلانشهر تهران به ویژه باید در اولویت قرار گیرد زیرا در بهبود وضعیت هوای پایتخت و سایر مشکلات موثر است.
مافی ادامه داد: توسعه حمل ونقل عمومی نیز باید از دیگر اولویتها باشد، در واقع شورای شهر پنجم باید برنامهریزی جهت توسعه زیرساختهای حمل و نقل عمومی را مورد توجه قرار دهد، همچنین نسبت به هوشمند سازی مدیریت شهری برای کاستن هزینههای گزاف نگهداشت شهر باید توجه شود.
این نماینده مردم در مجلس دهم، با تاکید بر ایجاد قانونگذاری فرایندی، تصریح کرد: قانونگذاری فرایندی به نحوی باید دنبال شود که مصوبات شوراهای شهر از زمان ارائه طرح یا لایحه تا تصویب و اجرا برای شهروندان قابل رصد باشد تا مسائلی که در شوراهای گذشته به خصوص شورای شهر چهارم پیرامون عدم اجرا یا اجرای ناقص قانون وجود داشت تکرار نشود.
وی معتقد است: مجموع اقدامات مذکور میتواند شوراها را از وضعیت فعلی خارج و همین موضوع نظارتی و تحولی عظیم را رقم بزند.
نایب رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی در توضیح مهمترین نقیصه شورای شهر چهارم، گفت: عدم قابلیت رصد فرایند قانونگذاری و اجرای قوانین برای شهروندان از مهمترین نواقص شورای شهر چهارم بود، همچنین نظارت ضعیف شورا بر شهرداری سبب شد تا شهرداریها متکی به خود و با نظارت بسیار ضعیف اداره شوند. از این رو نظارت فرایندی بین شوراها و شهرداری میتواند انسجام مناسبی ایجاد کند.
صادقی: رفع آلودگیهای زیستمحیطی و مالی مهمترین اولویت شورای پنجم/ شوراها باید متناسب با اصول قانون اساسی ارتقا یابند
محمود صادقی عضو هیات ریسه مجمع نمایندگان تهران در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت در خصوص اولویتهای شورای پنجم، گفت: در پنجمین دوره از فعالیت شورا تغییر و تحولاتی لازم است که ارتقا جایگاه شورا مهمترین و نخستین این تغییرات باید باشد، در حقیقت شورای شهرداری باید به شورای شهر تبدیل شود.
![]() |
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه شورای پنجم شور باید نسبت به تقویت وظیفه نظارتی خود نسبت به شهرداری اهتمام جدی داشته باشد، تصریح کرد: شورا باید با نگاه کاملا نظارتی و حقوقی انجام وظیفه کند، یکی از نواقص چهار دوره فعالیت شورا برخورد با تسامح با موضوعاتی چون گزارش حسابرسی بودجه سالانه شهرداری است.
تراکم فروشی علاج مشکلات شهر در چهار دوره فعالیت شوراها بوده است
وی با بیان اینکه چالشهای بزرگی در شهر وجود دارد که شورای پنجم باید علاج فوری برای آنها در نظر گرفته شود، ادامه داد: این چالشها شامل آلودگی هوا و جلوگیری از تزریق بودجه سمی و منابع مالی به بودجه شهرداری است، متاسفانه در دورههای گذشته برای رفع مشکلات شهری و توسعه شهر به اقداماتی چون فروش تراکم و شهر پرداخته شده است.
صادقی با تاکید بر تحقق شهر سالم و با نشاط، گفت: شورای پنجم باید تلاش کند تا شهر سالم و عاری از فساد شود، به نحوی که آلودگی های زیست محیطی و آلودگی های اقتصادی و مالی از بین برود.
لزوم توجه به توزیع منطقهای در شوراها برای صیانت از منافع مناطق
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در توضیح ترکیب اعضای شورای پنجم با یادآوری کاهش تعداد اعضا، گفت: کاهش تعداد اعضا برای کلانشهری چون تهران شاید مناسب نباشد اما در صورت تحقق اهداف شهر این موضوع برای دوره های بعد اصلاح خواهد شد. البته بهتر است توزیع منطقهای هم در شورای شهر داشته باشیم.
وی در ادامه تصریح کرد: نمایندگانی از مناطق مختلف شهر در شورای شهر حضور داشته باشند تا بتوان به طور شفاف و مشخص مشکلات تمامی مناطق را مرتفع کرد، در این زمینه قانون شوراها را هم می توان اصلاح کرد چراکه در شهرهای بزرگ دنیا مانند نیویورک به هیمن صورت است تا منافع منطقهای حفظ شود.
لزوم ارتقا شورا متناسب با اصول مندرج در قانون اساسی
عضو هیات ریسه مجمع نمایندگان تهران با یادآوری ایراد اساسی و زیربنایی شوراها، گفت: شوراهای شهر فعلی با آنچه در اصول قانون اساسی آمده کاملا متفاوت است، به نوعی که شوراهای فعلی سطح پایین و تنزل یافته شوراهای واقعی شهر و روستاست، قانون اساسی اختیارات گستردهتری برای شوراها در نظر گرفته بنابراین بهتر است بستر اصلاح قانون برای تحقق اصول قانون اساسی و ارتقا جایگاه شوراها تعبیه شود.
محجوب: حل دغدغههای زیست محیطی اولویت شوراهای پنجم باشد/پروژه های شهری باید پیوست زیست محیطی داشته باشند
علیرضا محجوب عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت در خصوص ترکیب اعضا و اولویتهای شورای شهر پنجم، گفت: تمام امور شهر باید بر اساس مسائل زیستمحیطی تنظیم و اجرا شود، در حقیقت وسعت شهرها، طراحی ساختمان، معماری و غیره باید بر اساس مسائل زیستمحیطی مورد نظر قرار گیرد.
![]() |
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: متاسفانه بسیاری از شهرهای کشور با بحران زیست محیطی مواجهند، بسیاری از تالابها خشک شده و آب مورد نیاز آن به مصرف آب کشاورزی و آب شرب رسیده است، دریاچه ارومیه یکی از این بحرانهاست، در واقع این اقدامات سبب نابودی شهرها خواهد شد.
وی افزود: شورای شهر پنجم باید بهبود مسائل زیست محیطی را در اولویت کاری خود قرار دهد؛ به نوعی که تمام امور شهر را متکی به مسائل محیط زیست بنا کند.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: ترکیب اعضای شورای شهر پنجم نیز باید با دیدی تخصصی و تکیه بر مسائل زیست محیطی باشد، چراکه ساماندهی و بهبود فضاهای زیست محیطی راهکار بسیاری از مشکلات شهرها از جمله آلودگی هوا و همانند آن است.
هاشم زایی: تهران رکورددار خرید تراکم برای ساخت برج در کشور/تعداد اعضای شورای هر شهر باید متناسب با جمعیت آن شهر باشد
عبدالرضا هاشمزایی عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت در خصوص اولویتهای شورای پنجم، گفت: ساخت و ساز شهر باید در دوره جدید استاندارد شود، ضوابط شهرسازی باید با کمک شورا و شورای عالی شهرسازی و معماری تدوین و ارائه شود تا در هر نقطه از شهر برجسازی صورت نگیرد.
![]() |
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: هیچ کلانشهری در کشور چون تهران باخرید تراکم نمی تواند در هر نقطه از شهر برج بسازند بنابراین ساماندهی وضعیت شهرسازی و ساخت و سازها باید اولویت نخست شورای پنجم باشد.
انجام مطالعات تطبیقی و الگوبرداری از پاریس و لندن در راستای ساماندهی تهران
وی ادامه داد: انجام مطالعات تطبیقی و الگوبرداری از اقدام شهرهایی چون پاریس و لندن که مشابهات شهری و جمعیتی با تهران دارند میتواند در ساماندهی شهرسازی پایتخت موثر باشد.
هاشمزایی سازماندهی حاشیه شهر را از دیگر اولویتهای کاری شورای پنجم دانست و گفت: متاسفانه مراکز فساد و بسیاری از مشکلات اجتماعی در نقاط حاشیه شهر شکل میگیرد بنابراین شورای شهر باید چالشها و شکافهای موجود را مرتفع سازد.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی رفع مشکلات محیطزیست و آلودگی هوا را از دیگر اولویت های کاری شورای پنجم دانست و گفت: بسیاری از مشکلات پایتخت را می توان از مجرای مدیریت شهری و به خصوص سیاستگذاری شورای شهر حل و فصل کرد.
تعداد اعضای شورای هر شهر باید متناسب با جمعیت شهر در نظر گرفته شود
وی در خصوص ترکیب شورای پنجم، یادآور شد: شورای شهرهایی چون تهران نیازمند اعضای بسیار است درحقیقت تعداد اعضا باید متناسب با جمعیت شهر در نظر گرفته شود از این رو بهتر است ناکارآمدی افزایش تعداد اعضا که منجر به کاهش این افراد در شورای شهر شد بررسی شود زیرا اگر افراد به شکل سیاسی انتخاب نشوند شورا کارآمد خواهد شد.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: لیستهای انتخاباتی شوراها هم باید به نوعی به مردم ارائه شود که اعضای شورای شهر متخصص و به امور شهر واقف باشند در این زمینه باید از در نظر گرفتن معیار سیاسی پرهیز جدی کرد.
مقدسی: لزوم تقویت نظارت شوراها بر عملکرد شهرداری ها/ شوراها نباید تبدیل به شورای شهرداری شوند
سید مهدی مقدسی عضو هیات رئیسه فراکسیون مدیریت شهری و روستایی در مجلس در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با تاکید بر ضرورت نظارت بر عملکرد شهرداریها از سوی شوراها، افزود: اینکه برای انجام این نظارت ها، شوراها به وظایف خود عمل میکنند موضوع مهمی است که باید به آن بیش از پیش توجه کرد چراکه گاهی مشاهده شده در کنار همه تخلفات پیش آمده در این حوزه شاهد هستیم که برخی اعضای شورا نیز گرفتار این تخلفات شدهاند.
![]() |
نماینده مردم اراک و کمیجان در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: نظارت بر عملکرد شهرداری ها و شوراها باید مورد تاکید و توجه قرار گیرد و در این میان لازم است نظارت بر عملکرد شوراها نیز به گونه ای صورت گیرد تا بتوان از تخلفات احتمالی در بدنه شوراها و شهرداری ها جلوگیری کرد.
این نماینده مردم در مجلس دهم، تصریح کرد: در زمینه جلوگیری از تخلفات شهرداری ها نیز باید شوراها از مکانیزم قانونی خود بیش از گذشته استفاده کنند و دغدغه های مردم را به دیگر دغدغه ها اولویت دهند.
وی با بیان اینکه شوراهای شهر باید منفعت مردم را در نظر گرفته و شورای شهرداری ها نباشند، یادآور شد: مردم نیز باید در انتخاب اعضای شورای شهر نهایت دقت را به کار گیرند تا افرادی به کار گرفته شوند که تنها به فکر خدمت رسانی به مردم باسند.
عضو هیات رئیسه فراکسیون مدیریت شهری و روستایی در مجلس شورای اسلامی، گفت: در این میان وزارت کشور نیز می تواند شوراهای موفق هر شهری را معرفی کند تا این مهم عاملی برای الگو پذیری دیگر شوراها و افزایش کیفیت در خدمت رسانی ها شود.
محمودی: مسائل زیست محیطی و توسعه حمل ونقل دغدغه شورای شهر پنجم باشد/ لزوم پرهیز شوراها از ورود به مسائل سیاسی
محمد محمودی شاهنشین عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت در خصوص اولویتهای شوراهای پنجم شهر و روستا، گفت: شوراها باید پیگیر مسائلی باشند که در مفاد قانون اساسی به صراحت قید شده، در حقیقت رفاه مردم، تامین زیرساختها و توسعه اقتصادی فرهنگی، اجتماعی و خدمات عمومی باید از جمله موارد پیش روی شوراهای پنجم باشد، از سوی دیگر شوراها باید از مسائل و گرایش های سیاسی به دور باشند.
![]() |
نماینده مردم شهریار در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه افراد منتخب شورا باید حداقل شناخت نسبت به محل خود خارج از گرایش های قومی داشته باشد، تصریح کرد: افراد صاحب ایده و مسلط به مسائل زیست محیطی، حمل و نقل، توسعه و مدیریت شهری جهت رفع مشکلات شهری نیاز امروز شوراها است.
وی با اشاره به مسال و امور شهری مانند مسائل اقتصادی، خدمات عمومی، فرهنگی، ورزشی و حملونقل، افزود: شورای پنجم شهر و روستا با در نظر گرفتن موارد مذکور باید مرکب از افراد با تخصصهای متعدد و مختلف باشد تا شوراهای شهر جامعی تشکیل شود.
محمودی شاه نشین در توضیح عملکرد چهار دوره فعالیت شوراها، گفت: بخشی از شوراها فارغ از مباحث سیاسی و حاشیهای به امور عمران و آبادی شهرها پرداختند اما در برخی شوراهای شهر و روستا در قالب گرایش های سیاسی و قومیتی به حواشی پرداخته شد اما در مجموع نسبت تخلفات در شوراها به نسبت کل جمعیت اعضای شوراها ناچیز است.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر تحقق رسالت شوراها مبنی بر اینکه شوراها باید پل ارتباطی بین مردم و دولت (مسئولان اجرایی) هستند، گفت: شوراها میتوانند نقش موثری در تحقق خواستهها و رفع مشکلات مردم داشته باشند بنابراین باید به وظایف نظارتی و عملیاتی خود واقف باشند.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی در ادامه کاهش تعداد اعضای شوراها را یادآور شد و تصریح کرد: کاهش تعداد اعضای شوراهای شهر و روستا نقاط ضعف و قوتی را به همراه خواهد داشت، کاهش تعداد اعضای شوراها سبب کاهش هزینههای مدیریت شهری خواهد شد هرچند تعداد بالای اعضای شورای شهر در کلانشهری چون تهران برای اتخاذ تصمیمات مهم میتوانست بهتر باشد کما اینکه از تاثیرگذاری تصمیات فردی جلوگیری میشد در هر حال قانون بدین شکل اصلاح شده و میبایست بدان پایبند بود.
امیری: ضرورت توجه به تخصص گرایی در شورای شهر/ مرکزپژوهش ها فعالیت شوراها را آسیب شناسی کند
حسینعلی امیری معاون پارلمانی رییس جمهور درگفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به اینکه شوراهای شهر نهادهای نوپا هستند، گفت: نفس وجود شوراها اقدام پسندیده و درراستای اصول کلی قانون اساسی است، مبنی براینکه اداره امور کشور باید به آراء عمومی واگذارشود، بنابراین فعالیت شوراها دراین مسیر قابل توجیح بوده و درقانون اساسی وظایف شوراها به طور کامل روشن است.
![]() |
وی افزود: این موضوع به طورحتم قابل قبول است که شوراها یک نهاد نوپا بوده ونهادهای مدنی تازه تاسیس برای کسب پختگی لازم باید زمان زیادی را صرف کنند، بنابراین به طور طبیعی نهادهای نوپا دارای ایرادات و نقایصی هستند.
امیری با تاکید برتوجه به بحث تخصص گرایی واستفاده از افراد متخصص درشوراها، تصریح کرد: شوراها مجالس محلی هستند، بنابراین با توجه به حدود وظایفی که قانون اساسی برای اعضاء شورای شهر درنظرگرفته است، باید به تخصص افراد و نامزدهای ورود به این نهاد توجه کرد و این موضوع از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ ضمن اینکه اعضاء شورای شهر باید درچارچوب قانون حرکت کنند.
معاون پارلمانی رییس جمهور با بیان اینکه کاندیدای ورود به شورای شهر باید به قوانین و مقررات اداره شهر و شهرداری ها آشنا باشند، گفت: بهتراست مرکز پژوهش های مجلس فعالیت شورای شهر آسیب شناسی کند، یعنی باید مشخص شود اقدامات شوراهای شهر از زمان تاسیس تاکنون درچه مسیری بوده وچه میزان ازوظایف این نهاد انجام شده است؛ بنابراین مرکز پژوهش ها می تواند در قالب آسیب شناسی پیشنهادات خودرا به صحن علنی مجلس در راستای اصلاح قوانین و مقررات و رفع خلاء های قانونی در شوراها ارایه دهد./
پایان پیام